Accés directe a continguts

ES EN FR
impresio

Ajuntament de Piera

Mapa del web
| Mida text
a- A+
Ets a: Inici » Recorregut arquitectònic » Cal Bitxo

Butlletí electrònic

Cada setmana rebràs un e-mail amb un resum de l'actualitat de Piera.

Vull rebre:

Cal Bitxo

Antic Ajuntament

bitxo

Inauguració com a seu consistorial presidida per la bandera de la restauració borbònica (1928)

bitxo

Cornisa noucentista que trenca la simetria de la façana per ubicar-hi el rellotge (2015)

bitxo

La torre de l’antiga Casa de la Vila, del segle XVIII, ja tenia rellotge, campanes i penell (vers 1905)

DE CASA SENYORIAL A SEU MUNICIPAL

Durant la dècada de 1920, la Casa de la Vila del segle XVIII, ubicada on avui hi ha la plaça del Peix, es trobava en una situació precària i amenaçava ruïna. L’any 1926, per remeiar la situació, l’alcalde Ramon Sanahuja Ferrer va comprar aquest edifici, conegut amb el nom de Cal Bitxo, per tal d’ubicar-hi la nova seu municipal.

L’edifici, que era la casa pairal dels fabricants d’aiguardent Tarafa, era una elegant edificació vuitcentista amb detalls modernistes, probablement projectada per l’arquitecte Antoni Sahís Roig vers 1890. Els Tarafa diposaven d’un gran celler per a l’elaboració de vi blanc al carrer Sant Cristòfol 22 conegut com el celler del Bitxo.

A la mort sense descendència de l’hereu Pau Tarafa Fàbregas, la casa va passar a mans del seu germà i indià establert a Cuba, Joaquim Tarafa Fàbregas, i d’aquest al seu fill Pau Tarafa Mildenstein, el prominent agent d’assegurances barceloní a qui l’Ajuntament va comprar l’immoble per 60.000 pessetes. 

El 22 d’agost de 1926, deu dies després de la compra, l’Ajuntament queda instal·lat a Cal Bitxo, i a partir de llavors s’inicien les obres de remodelació de la façana durant les quals s’hi va incorporar un frontó noucentista que conté el rellotge públic i les campanes de la torre de l’antiga Casa de la Vila. L’edifici, de planta baixa, dos pisos, golfes i terrat, disposa de sostres alts, simetria a la façana i decoració clàssica. Va albergar la seu municipal fins al 1998, quan es va traslladar a Cal Guerin (12).

 

Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

Ajuntament de la Vila de Piera - Tel. 00 34 93 778 82 00 | Fax: 00 34 93 776 00 36 | CIF P0816000D

Contactar · Avís legal · Sobre el web · Crèdits