Accés directe a continguts

ES EN FR
impresio

Ajuntament de Piera

Mapa del web
| Mida text
a- A+
Ets a: Inici » Recorregut arquitectònic » Cases Neoclàssiques del carrer Sant Sebastià

Butlletí electrònic

Cada setmana rebràs un e-mail amb un resum de l'actualitat de Piera.

Vull rebre:

Cases Neoclàssiques del carrer Sant Sebastià

neoclàssiques

Cal Vendrell des del portal del Romanyà amb el carro de Josep Ribas Caus i Salvador Junyent Vilaseca (1971). Fotografia guanyadora del I Concurs Fotogràfic de Piera. Autora: Dolors Guixà Codorniu.

neoclàssiques

El Celler d’en Pep, ubicat a Cal Vendrell, és un museu privat dedicat a la pagesia i les eines del camp (2015)

Neoclàssiques

Capdamunt de l’escala i interior de la cúpula de Cal Vendrell (2015)

Neoclàssiques

Façana de la casa dels Jorba, Cal Vendrell (2015)

Neoclàssiques

El fals sostre de l’entrada de Cal Nadal destaca per les motllures i els colors (2015)

Neoclàssiques

Obertura de Cal Nadal emmarcada per llindes i falses pilastres de- corades amb motius vegetals i geomètrics (2015)

LES CASERIES DE LA VINYA

El segle XIX va ser una etapa d’esplendor per a la vila i la seva contrada. Des de finals del segle XVIII, gràcies a la vinya, els cellers pierencs s’omplien de vi, cosa que va propiciar una bonança econòmica que no s’havia vist des de l’esplendor medieval que les pestes del segle XIV van estroncar.

Els cellers de les cases eren plens a vessar i moltes de les velles construccions de la vila medieval eren incapaces de donar cabuda a aquest progrés, de manera que les famílies benestants que van poder les van anar substituint per grans caseries, amb cellers espaiosos, estances nobles i façanes senyorials adients a la nova prosperitat.

 

CAL VENDRELL, UNA CASA D’HISENDATS

Els hisendats Vendrell, uns dels principals terratinents del terme, s’havien emparentat amb els Jorba a finals del segle XVIII. Entre 1819 i 1829, Josep Jorba Vendrell, mentre era alcalde de la vila, va aixecar aquesta casa de grans dimensions que tenia la línia de façana reculada, molt probablement, per donar espai a una petita placeta davant del portal del Romanyà (9).

La casa, que duu els numeros 4 i 5, disposa de cellers, tres pisos i terrat. Les dues entrades, de grans dimensions, evidencien l’enorme capacitat de l’edifici per acollir carruatges. Tot i comptar amb una estructura clàssica, la distribució li atorga un aire romàntic. L’element més distingit de l’edifici és una cúpula de grans dimensions que corona l’ull de l’escala.

Actualment la casa està dividida en pisos i els cellers acullen un museu privat de la pagesia i les eines del camp anomenat Celler d’en Pep, i és propietat de la família Escayol Mata.

 

CAL NADAL, PAGESIA BENESTANT

Tot indica que a finals del segle XIX la família Nadal, induïda també per la febre del vi, va refer l’edifici seguint un estil neoclàssic molt refinat i elegant, un moviment artístic que, tot retornant als cànons grecollatins, empra la simetria i l’ornamentació amb elements vegetals. 

Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

Ajuntament de la Vila de Piera - Tel. 00 34 93 778 82 00 | Fax: 00 34 93 776 00 36 | CIF P0816000D

Contactar · Avís legal · Sobre el web · Crèdits